Blog | Hoe vind je een goede aannemer?


GraydonGo_Blog_Banner_Hoe vind je een goede aannemer?

Wie bouwt of renoveert, heeft nood aan een goede aannemer. Alleen is het vinden van een betrouwbare en bekwame partner doorgaans nog de moeilijkste klus. Hoe vind je dan de aannemer op wie je kunt rekenen? Waar let je op?

Op de markt van aannemers is het een komen en gaan van spelers. Bekwame bedrijven met een grote expertise vind je er naast nieuwe, vaak kleinschalige spelers. De ene al betrouwbaarder en bekwamer dan de andere, al weet je dat doorgaans niet van tevoren. Het voelt daardoor als een grote gok om te beslissen met wie je uiteindelijk gaat samenwerken. Toch zijn er tal van manieren om risico’s te beperken.

Laat je adviseren door mensen uit je omgeving

Ben je op zoek naar een aannemer? Leg je oor in dat geval te luister bij familie of mensen uit je omgeving die recent hebben gebouwd of gerenoveerd. Op wie deden zij een beroep? Hadden ze een positieve ervaring? Zijn er bepaalde keuzes die ze maakten en nu betreuren? Van de lessen die zij trekken, kun je net zo goed dingen opsteken. Omtrent afspraken, voorschotten of inspraak bij het kiezen van onderaannemers, bijvoorbeeld. Zo voorkom je onwenselijke scenario’s.

Vraag referenties aan je aannemer

Als je een aannemer hebt gecontacteerd met wie je overweegt te gaan samenwerken, dan doe je er goed aan om vooraf nog eerst te vragen naar referenties. Ga vervolgens langs bij die eerdere klanten of contacteer hen telefonisch. Informeer naar hun ervaringen en het verloop van de samenwerking. Natuurlijk zal hij enkel de gegevens van tevreden klanten geven. Maar dat zal je nog steeds een idee geven van de manier waarop deze aannemer tewerk gaat.

Ook online kun je vandaag heel wat referenties vinden. Google reviews vormt in dat geval een waardevol instrument. De aannemer heeft daarbij de mogelijkheid om te reageren. Hieruit kun je meteen ook afleiden hoe hij omgaat met kritiek en negatieve ervaringen. Het is veelzeggend voor het belang dat hij hecht aan klanttevredenheid.

Is jouw aannemer aangesloten bij de Verzoeningscommissie Bouw?

De Verzoeningscommissie Bouw is een instantie die zich bezighoudt met zakelijke geschillen waarbij betrokken partijen het maar niet eens kunnen worden over een zakelijke kwestie. Het is dus een instantie die bemiddelt tussen de betrokken partijen.

Een aannemer die is aangesloten bij deze commissie laat zien dat hij het belangrijk vindt om aan elke samenwerking een tevreden klant over te houden. Als er toch een geschil zou zijn, dan is hij bereid om op zoek te gaan naar een oplossing. Dat is een goed teken.

Controleer of een aannemer geen sociale of fiscale schulden heeft

Een aannemer die schulden heeft bij de fiscus of sociale zekerheid, die zit hoogstwaarschijnlijk in slechte papieren. De informatie over openstaande schulden is in België openbaar en kun je dus gewoon zelf controleren. Voor alle Belgische spelers kun je dat doen via de website www.checkinhoudingsplicht.be.

Kom te weten of jouw aannemer financieel gezond is

De continuïteit van jouw aannemer hangt nauw samen met de mate waarin zijn onderneming financieel gezond is. Met andere woorden, in hoeverre is hij in staat om binnen enkele maanden jouw droomhuis af te werken?

Dat kun je steeds controleren via de gratis financiële gezondheidsindicatie van GraydonGo. Als de indicatie negatief is, kan je altijd meer informatie opvragen via compacte of uitgebreide bedrijfsrapporten. Deze geven onder meer een inzicht in de actuele en eerdere financiële gezondheid, eventuele dagvaardingen en faillissementen van deze aannemer. Bekijk hier welke informatie je in welk rapport terugvindt.

Bedrijfsrapporten stellen je in staat om je buikgevoel te combineren met objectieve informatie. Het helpt je om de juiste beslissingen te nemen en risico’s te vermijden.