Klantenverhalen | Malafide aannemers


“Voor een klein bedrag onderzoek doen naar de solvabiliteit van een firma, kan je veel geld en miserie besparen”


Niet alleen huizen, maar ook levens van mensen ruïneren. Malafide aannemers maken zich nog altijd schuldig aan allerlei wanpraktijken. Maar het kan voorkomen worden door onderzoek te (laten) doen.


Iedere verbouwing is anders, maar één ding is zeker: het kost (veel) tijd, geld en inspanningen. Niet alleen de ontwerpfase en de uitvoering zijn een heel proces, maar ook het projectmanagement. Bovendien kan een verbouwing een paar weken duren, maar ook een paar jaar. Een onderbouwde keuze voor de verantwoordelijke aannemer is dan ook van cruciaal belang.


Voor Alain was de verbouwing ook een hele onderneming. “We wilden graag een bijgebouw laten maken van ongeveer 58 vierkante meter. Een architecte die wij goed kenden, raadde ons een firma aan waar zij al eerder mee had samengewerkt. We hebben toen nog wel een offerte aangevraagd bij een andere firma, maar die bleek veel duurder te zijn. Aangezien zij verder tevreden was over de eerder genoemde firma, hebben wij hen in dienst genomen.”


Alain betaalde een eerste schijf en de verbouwing ging voorspoedig van start. “Het begon heel professioneel en het klikte erg goed. Er was geen vuiltje aan de lucht. Maar naar het einde van de bouw toe, kwam er niemand meer opdagen. We hebben toen met de projectleiders gesproken en uit dat gesprek bleek dat het bouwbedrijf in faling was. Ze zijn dus failliet gegaan.”


“Ik had niet verwacht dat ze zo snel failliet konden gaan. Het bouwbedrijf bestond al meer dan dertig jaar. We hebben van tevoren geen onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de firma omdat wij vertrouwden op de ervaring van de architecte. Daardoor ben ik niet in het financiële aspect gedoken. En dat terwijl ik boekhouder ben. Ik had het allemaal kunnen uitpluizen maar ik heb dat niet gedaan.”


Alain vindt dat hij wel enigszins geluk heeft gehad. “Uiteindelijk zijn ze vlak voor de betaling van mijn laatste schijf failliet gegaan. De laatste schijf diende betaald te worden voordat de laatste fase zou beginnen. Het ging in totaal om een bedrag van ongeveer 100.000 euro. Ik heb dat toen niet betaald omdat sommige dingen niet af waren en ik anders geen poot had om op te staan.”


“De grootste grap is nog wel geweest dat de firma heropgestart is. De projectleider van de doorstartende firma heeft toen contact met mij opgenomen om te kijken of ze ons konden helpen met de bouw. Maar toen dacht ik: hé, hallo?! We zijn ons geld kwijt en jij denkt dat je met dezelfde firma, maar dan met een ander btw-nummer, ons kan gaan helpen? Nee, zo werkt dat niet.”


Na lang zoeken, heeft hij uiteindelijk een andere partij gevonden die de bouw wilde afmaken. “De meeste bouwbedrijven wilden niet met ons samenwerken. Niemand wil werken op een half afgewerkt project. Dus dan wordt het al gauw vrij prijzig. Via via heb ik iemand gevonden die voor een redelijke prijs alles heeft aangepakt. Het gebouw is nu min of meer af gekomen. Het heeft ons wel veel meer gekost.”


“Wat ik nu weet, is dat het echt belangrijk is om naar de financiële kracht van een bedrijf te kijken. Ook naar de reviews als die er zijn. Dus niet zomaar voortgaan op wat iemand in je omgeving zegt, want meestal weten ze niet alles. Het is niet zo dat als een project eerder goed is verlopen, dat dit een garantie is dat jouw project ook goed verloopt. En houd de financiële situatie goed in de gaten. Dus als ik anderen goede raad kan geven: als je voor een klein bedrag onderzoek kunt doen naar de solvabiliteit van een firma, kan dat je achteraf heel veel geld besparen. En miserie.”


Heb je vragen rondom de financiële situatie van bedrijven? Of ben je van plan om met een aannemer samen te werken en wil je verzekerd zijn van een betrouwbare dienstverlening? Dan biedt GraydonGo gemakkelijk te interpreteren bedrijfsinformatie. Door de combinatie en verwerking van data, biedt GraydonGo eenvoudige scores en actiegerichte inzichten, die zich richten op het verleden, het heden, maar ook op de toekomst (bv. via de groeiverwachting). Op die manier kun je al die gegevens eenvoudig interpreteren en krijg je een duidelijk beeld van de huidige situatie en het toekomstperspectief van een organisatie. Ga naar www.GraydonGo.be en vraag direct bedrijfsinformatie op.